Direct contact? Mail: directie@verwondering-almere.nl

HomeVoor de oudersOns gebouw

Gebouw van De Verwondering

Indeling van het gebouw
Het gebouw van De Verwondering heeft 14 lokalen, waarvan één lokaal gebruikt wordt door de Peuterplusgroep. De Verwondering groeit uiteindelijk door tot 16 groepen. Dit betekent dat er in de toekomst drie groepen gehuisvest zullen worden in het gebouw van Kinderopvang Sterrenrijk, gelegen naast ons pand. Welke groepen dit zijn zal jaarlijks opnieuw, in afstemming met de MR, besloten worden. 

Ecologisch gebouw
De Verwondering is de eerste volledig ecologische school in Nederland. Het ecologische karakter van de school komt met name terug in het gebouw en de omgeving. Zonnepanelen, een buitenlokaal, groene daken en een zichtbare kringloop van water zijn de basis. Er zijn moestuinen en dieren. Deze elementen worden aan het onderwijs gekoppeld, zodat het leren ook gebeurt door het gebouw en niet alleen in het gebouw. 

Natuur, milieu en duurzaamheid komen terug in ons onderwijssysteem. Betekenisvol leren wordt gestimuleerd met reële vraagstukken die de interesse van de leerlingen hebben. Ook stimuleren we buitenonderwijs: buitenlucht, moestuinen, bij bedrijven en meer.

Het gebouw is volledig ecologisch gebouwd. De uitgangspunten bij de bouw van ons ecologische gebouw zijn zoveel mogelijk natuur, houtbouw en natuurlijke materialen. We hebben een sedum dak. Eén van de voordelen is dat dit een isolerende werking heeft. Een groen dak koelt en kan de binnentemperatuur flink verlagen.

Er liggen zonnepanelen op het dak en we hebben een ijskelder. Dat is een betonnen bak waar je water bevriest en ontdooit. Die faseverschillen leveren veel energie op. Energie die we o.a. gebruiken om de school te koelen.

We hebben natuurlijke klimaatluiken. Die gaan open voor natuurlijk ventilatie. Midden in de centrale ruimte zitten dakluiken die opengezet kunnen worden, zodat je natuurlijke ventilatie hebt, met name ook ’s nachts. We hebben vaste zonwering voor de ramen, maar ook bomen gepland op ons groene schoolplein voor natuurlijke zonwering. In de loop van de jaren zullen deze bomen groter worden en daardoor steeds meer natuurlijke schaduw geven. 

De verschillende wanden van rendiermos zijn ter decoratie, maar dienen ook als mogelijkheid om de luchtvochtigheid in de ruimte te meten. Wanneer deze te droog is, zal het rendiermos ook droog aanvoelen en uitvallen.

De lambrisering is gemaakt van gerecycled PET-plastic.  In de vloer van de school zitten hergebruikte cacaodoppen. De wanden op De Verwondering zijn (deels) opgetrokken uit leem. Er zijn drie verschillende toepassingen zichtbaar: leemstuc, leemstenen en een gladde afwerking. Leem is een niet-gebakken natuurproduct.

In de gangen is bij de klasdeuren gekozen voor het aanbrengen van het natuurproduct kurk als bulletin-bord voor informatie. In de klaslokalen en de speelzaal is gebruik gemaakt van vilt. Niet alleen als natuurproduct, maar ook vanwege de akoestische werking en de mogelijkheid om dit te gebruiken als prikbord.

We hebben een ‘mooie zooi’ hoek. Hier verzamelen we kosteloos materiaal, wat we gebruiken tijdens bijvoorbeeld knutselopdrachten. We zijn bewust van het gebruik van materialen en proberen dit zo duurzaam mogelijk in te zetten.